Historien om St. Michaelsberg

St. Michaelsberg har en lang historie bag sig, da det er et af Tysklands ældste ølmærker og med øltraditioner, der går 9 århundreder tilbage i tiden. Bambergs første biskop, Henry II, skabte bispeembedet på bjerget Sankt Michaels fra år 1008 til år 1015 (A.D) i Bamberg. På bjerget blev der opført et kloster til munkene.

Munkene på Sankt Michael Bjerg klosteret begyndte hurtigt at brygge øl, og efter næsten et århundrede, i år 1122, blev munkene tildelt rettighederne til at sælge deres øl af Biskop Otto af Bamberg. Herefter fulgte århundreder af velstand, hvor St. Michaelsbergs brygningsproduktion voksede og munkene udviklede og perfektionerede deres opskrifter. Under 30 års krigen, fra år 1618 til 1648, var klosteret i flere år besat af den svenske hær.

I det 17. og 18. århundrede blev klosteret genoprettet og restaureret og nød en ny velstandsperiode i begyndelsen af det 18. århundrede, især under abbed Christoph Ernst von Guttenberg (død i 1725). Han formåede at genoprette klosterets økonomisk sundhed. I år 1742 blev der opført en tilbygning til klosteret som kom til at huse bryggeriet. Bryggeriet på klosteret blev brugt til produktion indtil år 1968. Det var munkene på klosteret som stod for ølproduktionen indtil år 1802, hvor en række sekulariseringer betød, at klostre i Tyskland mistede deres eksistensmidler og de fleste klostre blev lukket. Denne udvikling gav muligheden for lokale brygmestre, der ønskede at fortsætte munkenes tradition.

Efter et par forskellige lejere fandt bryggeriet Georg Bauernschmitt som var brygmester på klosteret fra år 1896-1899, Georg vandt en guldmedalje i 1896 for den bedste øl. Efter Georg kom familien Peßler til i år 1899, de havde bryggeriet i deres familie i 3 generationer. Familien Peßler er stadig anerkendt den dag i dag i Bamberg for deres dedikation til øl brygningen. Peßlers æra sluttede dog brat i år 1968 da sønnerne Michael og Georg døde kort efter hinanden. I år 1969 blev bryggeriets bygninger givet til Bamberg by i forbindelse med at et af Bambergs største bryggerier, Maisel Brau, købte St. Michaelsberg produktion og flyttede det hen til et af dets egne bryggerier. Maisel Brau solgte St. Michaelsberg øl både til Europa, USA og Kina.

Museumet Fränkische Brauereimuseum åbnede i 1979, som viser historien, kulturarven, atmosfæren, brygningsværktøjer og traditionerne bag klosteret og bryggeriet.

Maisel Brau lukkede og slukkede i år 2006. 2 år senere, i 2008 blev brandet St. Michaelsberg og opskrifterne på øllet købt af United Beverage som startede ølproduktionen op igen i år 2010.

St. Michaelsberg Gastropub åbnede dørene op fredag den 19. maj 2017

Se alle aktuelle nyheder